tiistai 23. kesäkuuta 2015

Olympiakaupunki Sarajevo



Bosnia ja Hertsegovinan pääkaupunki Sarajevo muistetaan ennen kaikkea kahdesta asiasta, vuoden 1984 talviolympialaisista sekä 1990-luvun alun Bosnian sodasta, jonka aikana kaupunkia piiritettiin lähes neljän vuoden ajan.

Vuosikausien kranaattitulen jäljet näkyvät kaupungissa vieläkin. Rakennukset ovat vaihtelevassa kunnossa, kuten keskustaan ja lähivuorille levittäytyneet olympiapaikatkin. Koševon olympiastadion, nykyiseltä nimeltään Stadion Asim Ferhatović – Hase, on edelleen aktiivisessa käytössä tuoreen Bosnia ja Hertsegovinan jalkapallomestarin Fudbalski Klub Sarajevon kotikenttänä, mutta esimerkiksi Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata ja Igman-vuoren mäkihyppykeskus ovat kaukana parhaiden päivien loistostaan.

Kelkkaradan ihmettely onnistuu suht helposti Sarajevoon saapuvilta turisteilta, sillä matka vanhastakaupungista on lähtöpaikasta riippuen noin kuuden kilometrin luokkaa. Matti Nykaesen ja Marja-Liisa Haemaelaeisen urotekojen näyttämö Igman on sen sijaan jo reilun 30 kilometrin päässä, joten kiinnostavuudestaan huolimatta hyppyrit jäivät nyt aikataulusyistä bongaamatta. Paskassa kunnossa olevia mäkiä kun näkee Kajaanissakin.

Myös keskustan olympia-alueilla voi bongata parhaat päivänsä nähneitä kisapaikkoja. Esimerkiksi Zetran pikaluistelurata oli jonkunnäköisten purkutöiden kohteena reilu viikko sitten.

Sodassa pommitettu Zetra Olympic Hall, vuonna 2010 Olympic Hall Juan Antonio Samaranchiksi nimetty jääkiekon ja taitoluistelun näyttämö on sen sijaan korjattu jo 1990-luvun lopulla.

Olympiatuli palaa Sarajevoon helmikuussa 2017, jolloin kaupunki isännöi Euroopan nuorten olympiafestivaaleja (EYOF). Kisoissa kilpaillaan seitsemässä lajissa (alppihiihto, ampumahiihto, maastohiihto, taitoluistelu, jääkiekko, short track sekä lumilautailu), joten ränsistymispisteessä olevat kelkkarata ja mäkikeskus saanevat jatkaa rapistumistaan.
 
Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Trebević-vuorella sijaitseva kelkkarata on parhaat päivänsä nähnyt.

Olympiastadion kuvattuna Avaz Twist Towerin näköalatasanteelta.

Olympiastadion kuvattuna Trebević-vuorelta.

Nyt ollaan jo lähempänä. Hautoja kisa-alueen läheisyydessä.

Olympiastadionin vieressä olevassa Zetran hallissa (Zetra Olympic Hall) pelattiin jääkiekkoa, taitoluisteltiin ja järjestettiin kisojen päättäjäisseremoniat.

Zetran olympia-alueella.

Zetran halli lähempää kuvattuna.


Olimpijski stadion. Stadion Koševo. Stadion Asim Ferhatović. Vuoden 1984 Sarajevon talviolympialaisten näyttämö tunnetaan monella nimellä.

Kisalogot rapistuvat stadionin ulkoseinässä.

Stadion on tuoreen Bosnia ja Hertsegovinan jalkapallomestarin FK Sarajevon kotikenttä. Kesäkuun alussa stadionilla vieraili itse paavi Franciscus.

Stadion ja Zetran urheilualuetta.

Pikaluistelut järjestettiin taivasalla Zetra Ice Rinkillä.

Tämä tyhjä alue löytyy Zetra Olympic Hallin edestä.

Jäähallirakennuksessa sijaitsee nykyisin myös olympiamuseo.

Liput museorakennuksen edustalla.

Kiitos kunnostajille. Vuonna 1992 pommitettu halli avattiin uudelleen 1999.

Nämä ovet pysyivät lukittuna. Olympiamuseo on viikonloppuisin kiinni.

Pikaluisteluareenalla tehtiin kesäkuun puolivälissä jotain purkutöitä.

Aikamatka yli kolmen vuosikymmenen päähän.

Purkutyöt käynnissä.

Hieno torni.

Skenderija-hallissa taitoluisteltiin ja jääkiekkoiltiin.

Kisat näkyvät edelleen Sarajevossa. Nämä julisteet ovat esillä Avaz Twist Towerissa.

Olympiakaupunki 1984. Piiritetty kaupunki 1992-1995. Tämä kartta löytyy tunnelimuseolta lentokentän lähettyviltä.

Kisalogoja näkee yhä keskustassakin.
 
Tervetuloa olympiakaupunkiin, toivottaa kyltti yllä olevan talon seinässä.



Olympia-aihetta sivuten myös pari sanaa Azerbaidžanin Bakussa meneillään olevista ensimmäisistä Euroopan kisoista.

Euroopan olympiakomiteoiden järjestämät kisat eivät vaikuta kiinnostavan Suomessa juuri ketään, ja neljän vuoden kuluttua pidettävien kisojen isäntämaaksi valittu Alankomaat vetäytyi kunniasta juuri Bakun-kisojen alla. En jaksa ainakaan tällä hetkellä povata kyseisille kisoille kovin pitkää ikää, ja suomussalmelaisen Marko Kemppaisen ampuma skeetin pronssimitali voi hyvinkin jäädä sekä historian ensimmäiseksi että viimeiseksi suomalaismitaliksi näissä kekkereissä.

Balkanilla kaikki on kuitenkin todistettavasti toisin. Serbialaisissa päivittäin ilmestyvissä urheilulehdissä Euroopan kisat on päässyt vakituiseksi aiheeksi jo etusivulta lähtien yhdessä tennistähti Novak Djokovicin ja maan jalkapallomaajoukkueiden kanssa. Menestystäkin on tullut – Serbia on tätä kirjoittaessa kisojen mitalitaulukon kuudennella sijalla 13 mitalillaan (8+4+1). Mitalitilaston kärjessä on Venäjä (47+25+22=94) ennen kisaisäntä Azerbaidžania (14+11+14=39) ja Saksaa (12+10+12=34).

Kisat näkyivät todella vahvasti myös Belgradin katukuvassa. Miljoonakaupungin kaduilla oli lukuisia kisojen mainosjulisteita, alla niistä yksi.

Euroopan kisat näkyivät yllättävän hyvin Belgradin katukuvassa.

Vielä lopuksi haluan jakaa olympialaisiin liittymättömän, mutta tähän päivitykseen ainakin ohuesti liittyvän musiikkivinkin.

Olympiastadion nimettiin siis jalkapalloilija Asim Ferhatovićin mukaan vuonna 2004. Sarajevolainen rockyhtye Zabranjeno Pušenje teki oman kaupungin pojasta kuuntelemisen arvoisen biisin Nedelja kad je otišao Hase, joka julkaistiin vuonna 1985 ilmestyneellä Dok čekaš sabah sa šejtanom -levyllä.

Kappaleen nimen voisi suomentaa vapaasti tyyliin sunnuntai, jolloin Hase lähti. Ferhatović kuoli sydänkohtaukseen 25. tammikuuta 1987, päivä 54-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Kyseinen viikonpäivä oli sunnuntai.

Katso myös reissun muut urheiluaiheiset kuvat: Palloa ja pyöräilyä Balkanilla