tiistai 23. helmikuuta 2016

Katseet kohti Pyeongchangia

Vaikka olympiaurheilua seuraavan maailman katseet ovat jo elokuussa Rio de Janeirossa järjestettävissä kesäkisoissa, kisataan tällä hetkellä paikoista myös vuonna 2018 Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettäviin talviolympialaisiin.

Kisapaikkojen tavoittelu on edennyt jääkiekossa siihen pisteeseen, että toisen olympiakarsintakierroksen otteluita pelattiin helmikuun puolessa välissä peräti 12 joukkueen voimin. Neljän joukkueen turnaukset järjestettiin Italian Cortinassa, Unkarin Budapestissä sekä Japanin Sapporossa. Pelin henki oli selvä – vain lohkovoittaja jatkaisi olympiaunelmansa tavoittelua kolmannelle karsintakierrokselle. Muiden olympiaurakka olisi ohi jo pari vuotta ennen kisojen alkua.

Seurasin kakkoskierroksen karsintaturnausta Budapestissä nyrkkeilylegenda László Pappin mukaan nimetyssä Papp László Sportarénassa. Reilu vuosikymmen sitten valmistuneessa monitoimihallissa pelattuun turnaukseen osallistuivat isäntämaa Unkari, Puola, Liettua sekä ensimmäisellä karsintakierroksella oman olympiaurakkansa aloittanut Viro.

Turnausohjelma oli rakennettu ainoalla järkevällä tavalla siten, että kaksi ennakkoon kovinta joukkuetta eli Unkari (rankingsijoitus 19:s) ja Puola (22:s) kohtasivat toisensa turnauksen viimeisessä pelissä ystävänpäivän iltana. Liettuan (25:s) ja Viron (28:s) välinen Baltian derby puolestaan ratkaisisi kolmossijan aiemmin sunnuntaipäivänä.

Niin kävikin. Jussi Tupamäen luotsaama Viro otti turnauksen ainoan voittonsa kukistamalla Liettuan ja päätti karsintaurakkansa lohkon kolmossijaan. Päätöskierrokselle saakka tappioitta edenneiden Unkarin ja Puolan paremmuutta jouduttiin hakemaan aina voittomaalikilpailusta saakka. Ottelun ainoan maalin teki Krzysztof Zapala, joten Puola jatkaa olympiapaikan tavoittelua syyskuussa.

Kuuden nähdyn pelin perusteella voi todeta Unkarin olleen täydellinen isäntä tämän vaiheen karsintaturnaukselle. Katsomot pullistelivat isäntämaan iltapeleissä (yleisömäärät 7110, 8100 ja 9000), ja tunnelmaltaan ottelut olivat parasta tällä kaudella nähtyä lätkää.

Okei, Suomessa pelattujen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen katsomofiilis oli enemmän kuin kohdallaan kahden viimeisen kisapäivän eli välierien ja mitalipelien perusteella, mutta Pasilan venäläisareenassa kannustus oli lähinnä Suomi-huutoja ja läpsyttimien raivokasta hakkaamista. Unkarin peleissä katsomon täyttivät monet erilaiset laulut, joihin suurin osa yleisöstä yhtyi. Meininki oli kuin hyvätunnelmaisessa jalkapallo-ottelussa, olut virtasi ilman minkäänlaisia järjestyshäiriöitä ja ihmisillä näytti olevan hauskaa. Maajoukkueen lätkämatsit vaikuttavat olevan Unkarissa samanlaisia koko perheen urheilutapahtumia kuin nuorten MM-lätkä Suomessa vuodenvaihteessa.

Lippujen hinnatkaan eivät päätä huimanneet, sillä kolmen karsintapäivän eli kuuden pelin yhteislippu irtosi 4900 forintilla eli reilulla 15 eurolla. Ottelukohtaiseksi hinnaksi jäi noin 2,60 euroa. Kokonaispaketti oli siis enemmän kuin kunnossa, kun ottelutapahtumakin oli tasoa maailmanluokka: muodostelmaluistelijat, valoshow ja jäälle videokuvaa heijastavat tykit olivat pääosissa ennen Unkarin pelejä. Dj lämmitti yleisön ennen sitä.

En olisi koskaan uskonut sanovani unkarilaisen lätkätapahtuman olevan kokonaispakettina vähintään suoranmitan edellä Suomessa tällä kaudella koettuja KHL-, Liiga-, Mestis-, Suomi-sarja- ja EHT-pelejä. Pelin taso ei luonnollisesti yltänyt yhtä korkealle, mutta Budapestissä tarjoiltiin silti ihan nautittavaa kiekkoa jokaisena päivänä. Mukana oli melkoinen joukko suomalaisista kaukaloista tuttuja pelaajia aina NHL:ään asti urallaan edenneen Frank Banhamin johdolla.

Pidennetyn helmikuisen viikonlopun perusteella Unkarissa vaikuttaa olevan menossa jonkinlainen maajoukkuelätkäbuumi. Ja miksipä ei olisi – nousihan maa viime keväänä MM-kisojen A-sarjaan, joten tulevan kevään Skoda-cupissa nähdään muutaman vuoden tauon jälkeen myös unkarilaista kiekkoa.

Ja onhan Unkarilla myös perinteitä kiekkomaana – itse asiassa jopa Suomea kauemmin, mikäli mittarina käytetään maan jäsenyyttä kansainvälisessä jääkiekkoliitossa. Unkarista tuli IIHF:n jäsen 24. tammikuuta 1927 ja Suomesta 10. helmikuuta 1928 (Suomen jääkiekkoliitto perustettiin 20. tammikuuta 1929).

Tulokset:
11.2.2016: Puola–Viro 6–2 (3–0, 2–1, 1–1). Yleisömäärä 858.
11.2.2016: Liettua–Unkari 0–4 (0–1, 0–1, 0–2). Yleisömäärä 7110.
12.2.2016: Puola–Liettua 9–1 (2–0, 5–0, 2–1). Yleisömäärä 640.
12.2.2016: Unkari–Viro 7–1 (2–0, 2–1, 3–0). Yleisömäärä 8100.
14.2.2016: Viro–Liettua 4–1 (3–1, 0–0, 1–0). Yleisömäärä 950.
14.2.2016: Unkari–Puola 0–1 vl. (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 0–1). Yleisömäärä 9000.

Loppujärjestys:
1) Puola: 3 ottelua. Maaliero 16–3 (+13), 8 pistettä.
2) Unkari: 3 ottelua. Maaliero 11–2 (+9), 7 pistettä.
3) Viro: 3 ottelua. Maaliero 7–14 (–7), 3 pistettä.
4) Liettua: 3 ottelua. Maaliero 2–17 (–15), 0 pistettä.
Lohkovoittaja Puola jatkaa kolmannelle ja viimeiselle karsintakierrokselle 1.–4. syyskuuta 2016. Puola pelaa Minskissä olympiapaikasta isäntämaa Valko-Venäjän, Slovenian ja Tanskan kanssa. Unkarin lopullinen olympiasijoitus on 22:s, Viron 27:s ja Liettuan 29:s.

Pistepörssi:
1) Andrew Sarauer HUN: 3. 1+4=5, 0 min, +2.
2) Aron Chmielewski POL: 3. 2+2=4, 2 min, +2.
2) Krystian Dziubinski POL: 3. 2+2=4, 0 min, +3.
2) Andrei Makrov EST: 3. 2+2=4, 2 min, +3.
2) Alexander Petrov EST: 3. 2+2=4, 0 min, +2.
6) Robert Rooba EST: 3. 1+3=4, 2 min, +3.
7) Dániel Kóger HUN: 3. 0+4=4, 2 min, +2.

Maalivahtitilastot:
1) Przemyslaw Odrobny POL: 2 pelattua ottelua, 125 pelattua minuuttia, 76 torjuntaa, 1 päästetty maali, torjuntaprosentti 98,70.
2) Miklós Rajna HUN: 2. 125 min, 45 torjuntaa, 1 päästetty maali, torjuntaprosentti 97,83.
3) Villem-Henrik Koitmaa EST: 2. 120 min, 110 torjuntaa, 8 päästettyä maalia, torjuntaprosentti 93,22.
4) Mantas Armalis LTU: 3. 160 min, 113 torjuntaa, 15 päästettyä maalia, torjuntaprosentti 88,28.

Direktoraatin valinnat:
Paras maalivahti: Miklós Rajna HUN.
Paras puolustaja: Pawel Dronia POL.
Paras hyökkääjä: Andrew Sarauer HUN.

Olympiakarsintojen näyttämönä toimi Papp László Sportaréna. Monitoimihallin etualalla oleva rakennus on urheilumuseo, joka ei ollut auki yhtenäkään pelipäivänä.

Areenalle nimen antanut nyrkkeilylegenda László Papp näkyi myös käytävillä.

Olympiakarsintaturnaus käynnistyi Puolan ja Viron kamppailulla.

Puolalaisella kannattajajoukolla oli aihetta juhlaan avauspelistä lähtien.

Muodostelmaluistelijat jäällä ennen Unkarin karsinta-avausta.

Tulevaisuuden toivot valtasivat areenan jään Unkarin pelien ensimmäisillä erätauoilla.

Teddy bear toss Unkarin avauspelin jälkeen.

Myös toinen päivä käynnistyi puolalaisjuhlilla. Liettuan verkko heilui peräti yhdeksän kertaa.

Myös Unkari hoiti toisen päivän vastustajansa selvästi. Viro kaatui 7-1.

Liettua ja Viro kiittivät yleisöä oman turnausurakkansa päätteeksi.

Kaikki turnauspelinsä hävinnyt Liettua juhli jäällä Viro-tappion jälkeen. Yhteiskuvaan haalittiin kaikki joukkueen kannattajat sekä jopa maan suurlähettiläs, joka jakoi ottelupalkinnot Liettuan pelipaita päällään.

Olympiakarsinnat ohi, lohkovoittaja Puola jatkaa kolmannelle kierrokselle.

Unkarin kannattajien pääty ei hylännyt omiaan tappion hetkelläkään.

Unkarin pelaajat kuulemassa kannattajien kiitokset turnauksen päätteeksi.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Suomen kaukaloista tuttuja olympiaehdokkaita



Vaikka viime kaudella Hokki-paitaa kantaneen KalPa-hyökkääjä Balázs Sebőkin kotiturnaus jäikin väliin alavartalovamman vuoksi ja liettualainen TPS-hyökkääjä Tadas Kumeliauskas pelasi olympiakarsintojen aikana Liigaa, nähtiin nyrkkeilylegenda László Pappin mukaan nimetyn Papp László Sportarénan jäällä iso joukko suomalaisissa kaukaloissa joko tällä hetkellä tai takavuosina kiekkoilleita pelaajia.

Bluesista, Jokereista ja SaiPasta tuttu 40-vuotias Frank Banham iski Unkarille kolmeen peliin tehot 2+0=2. Lisäksi veteraanihyökkääjän saldona oli 11 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +1.

HIFK:n ja HCK:n paitaa kantaneen János Hárin, 23, saldo kolmessa pelissä oli 1+1=2. Unkarilaishyökkääjän tilastoihin kirjattiin myös 10 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +2.

Jokereissa, Kiekko-Vantaassa, Tapparassa ja LeKissä kiekkoja torjunut 28-vuotias unkarilaisveskari Zoltan Hetényi pelasi olympiakarsinnoissa yhden pelin, 7–1-voittoon päättyneen Viro-ottelun. Saldona 18 torjuntaa ja torjuntaprosentti 94,74.

SaiPassa takavuosina kiekkoillut liettualaispuolustaja Arturas Katulis, 34, sai tilastoihinsa pisteet 0+1=1. Lisäksi Katulisin turnaussaldoon kuuluu 8 laukausta ja 4 jäähyminuuttia. Ilveksen junioreissa muutama vuosi sitten hyökännyt liettualainen Daniel Bogdziul, 21, sai saldokseen pisteet 1+0=1 eli Bogdziul teki tasan puolet maansa turnausmaaleista. Tilastoihin kirjattiin myös 7 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema –1.

Kahteen pelattuun peliin turnauksen Suomi-taustaisista maalivahdeista ylsi tasoa Viron maalille tuonut Villem-Henrik Koitmaa, 25, joka torjui virolaismaalilla tappio-ottelussa Unkaria ja voittopelissä Liettuaa vastaan. Tilastoihin kirjattiin 110 torjuntaa, 8 päästettyä maalia ja torjuntaprosentti 93,22. Suomessa Koitmaa on torjunut HeKin, Jeppiksen, Tinatuoppien ja Vierumäki A:n tolppien välissä.

Porvoon Huntersissa Suomi-sarjaa pelaava Artjom Minin, 25, luuti Viron takalinjoilla kolmessa ottelussa. Jo yhdeksättä kautta Suomessa kiekkoilevan Mininin tilastoihin merkattiin 2 laukausta, 4 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +3. Huntersin lisäksi Minin on edustanut Suomessa Jokerien junioreita.

Hunters-kokemusta löytyy virolaisista myös Vassili Titarenkolta ja Mihkel Vörangilta. Titarenko, 30, pelasi olympiakarsintojen kakkosvaiheen turnauksen ilman tehopisteitä. Hyökkääjän tilastoihin merkattiin 5 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema –1. Hyökkääjä Vörang, 25, sai puolestaan tilastoihinsa 1 laukauksen ja maansa kovimmat miinusluvut –4.

Espoo Bluesin Kokkolan Hermekseen kesken kauden vaihtanut Robert Rooba, 22, oli yksi kolmesta neljään tehopisteeseen yltäneistä virolaisista. Rooban pistesaldo kolmessa pelissä oli 1+3=4. Lisäksi tilastoista löytyy 12 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +3. Koska Viro joutui pelaamaan olympiakarsintoja jo ensimmäiseltä kierrokselta lähtien, on Rooban kokonaissaldo olympiakarsinnoista varsin komea: kuusi pelattua ottelua tehoin 12+16=28. Suomalaisissa kaukaloissa Rooba on edustanut Bluesin ja Hermeksen lisäksi KooKoota ja Kiekko-Vantaata.

Neljään tehopisteeseen Budapestissä ylsi myös Andrei Makrov, 36. Virolaishyökkääjän saldo oli 2+2=4. Tilastoista löytyy myös 8 laukausta, 2 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema +3. Suomessa Makrov pelasi HIFK:n ja FoPS:n junioreissa sekä FPS:n Mestis-joukkueessa. Ehtipä Makrov pelata Forssassa myös Mestistä edeltävää sarjaa eli I divisioonaakin.

Vanhempaa suomalaiskaukaloissa esiintynyttä pelaajapolvea edustaa myös Kirkkonummen Salamoissa Mestiksessä kiekkoillut Alexander Petrov. 32-vuotias virolaishyökkääjä nakutti Budapestissä Rooban ja Makrovin tapaan neljä tehopistettä. Petrovin saldona oli lukemat 2+2=4. Lisäksi tilastoihin merkattiin 7 laukausta ja tehotilastolukema +2.

Jukureissa A-nuorten Mestistä pelaava Silver Kerna, 21, puolusti Viron takalinjoilla kolmessa turnausottelussa ilman tehopisteitä. Tilastoihin merkattiin 1 laukaus ja tehotilastolukema +1. Suomalaisissa kaukaloissa Kerna on nähty myös SaiPan ja KooKoon junioreissa sekä KooKoo -65:n kakkosdivariporukassa.

Pyhäjärven Pohdissa yhden kauden aikanaan pelannut Andrei Lukin, 26, jäi Kernan tapaan tehopisteittä. Virolaishyökkääjän kolmen olympiakarsintapelin saldo oli 4 jäähyminuuttia ja tehotilastolukema –2.

Virolaista seuraa suomalaisissa kaukaloissa ovat olympiakarsinnan pelaajista edustaneet puolustajat Filip Svarogin, 29, ja Anton Levkovits, 32. Tallinnalainen HC Panter pelasi Suomen II divisioonaa kaudella 2005–06. Svaroginin kolmen turnauspelin saldona oli tehot 1+1=2. Lisäksi tilastoihin kirjattiin 2 laukausta ja tehotilastolukema –2. Levkovitsin tilastoihin kirjattiin Viron kovimmat pakkaslukemat –4.

Suomalaisen seuran pelaajakorttiinsa on saanut myös Viron hyökkääjä Jaanus Sorokin, jonka mahdollisista peleistä Vantaan Kiekon II divisioonajoukkueessa ei tosin ole tietoa. Sorokinin, 30, pistesaldo Budapestissä oli 0+1=1. Lisäksi tilastoista löytyy 5 laukausta ja Levkovitsin tapaan Viron isoimmat miinukset –4.

Viro oli muutenkin turnauksen suomalaisin joukkue, sillä maan päävalmentajana toimi viime kaudella KeuPa HT:tä Mestiksessä luotsannut Jussi Tupamäki, 38, apunaan Hermeksen valmennustiimissä toimiva Märt Eerme, 28, sekä Pelicansin B-junioreissa maalivahteja valmentava Janne Pekkarinen, 28.

Kaikkien yllä mainittujen pelaajien haaveet Pyeongchangin talviolympialaisista haudattiin Budapestissä, sillä turnauksen voittajana kolmannelle karsintakierrokselle jatkavan Puolan riveissä ei nähty suomalaisista kaukaloista tuttuja pelimiehiä.

SaiPasta tuttu Liettuan Arturas Katulis (6) torikokouksessa Unkaria vastaan.

Suomen kaukaloista tuttujen pelaajien kokoontumisajot. Unkarin maalivahti Zoltan Hetényi sai Viron ylivoimapelissä vastaansa aloituksessa vääntäneen Alexander Petrovin (24), viivamiehenä pelanneen Robert Rooban (8) sekä Silver Kernan (6).

Korkeimmillaan Mestistä pelannut Villem-Henrik Koitmaa torjui Virolle voiton Liettuasta.

NHL:ään asti urallaan päässyt Unkarin Frank Banham (38) jakoi kiekkoa jatkoajan 4-3-ylivoimassa Puolaa vastaan.